Pyszne i proste w wykonaniu ciasto cytrynowe.
Czas przygotowania: 30 minut (bez pieczenia)

Składniki
- 175 g masła
- 175 g cukru do wypieków
- 3 jajka ekologiczne
- 200 g mąki do ciast
- 3 cytryny (zest i sok)
- 2 łyżki maku
- 125 g jogurtu naturalnego niesłodzonego
- 200 g cukru pudru
- kandyzowane cytryny (do dekoracji). Link do przepisu tutaj.
- świeży tymianek (do dekoracji)

Cukier i masło miksujemy do powstania puszystej masy. Dodajemy jajka, zest, jogurt i mak i miksujemy jeszcze przez pół minuty.
Masę przelewamy do wysmarowanej masłem foremki. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach.
W celu wykonania lukru mieszamy cukier puder (można przesiać przez sitko, aby uniknąć powstawania grudek) z 3 łyżkami soku cytrynowego.
Ciasto dekorujemy lukrem, kandyzowaną cytryną i gałązkami świeżego tymianku.
Smacznego!

Jedna myśl na temat “Ciasto cytrynowo-makowe”