Cytrusy (pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonki) kandyzowane w domowy sposób smakują o niebo lepiej niż sklepowe. Na dodatek stanowią piękną ozdobę dla naszych wypieków.
Czas przygotowania: 15 minut (bez gotowania owoców w syropie)
Składniki
- 2 – 4 cytryny (lub inne)
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
Proces kandyzowania cytrusów zaczynamy od wyparzania gotującą wodą. Możemy to zrobić zalewając owoce wrzątkiem lub wrzucając do garnka z gotującą wodą.
Tak przygotowane kroimy na plasterki i usuwamy pestki.
W rondelku gotujemy wodę z cukrem. Czekamy aż cukier się rozpuści i wrzucamy owoce.
Gotujemy aż skórka stanie się do pewnego stopnia przezroczysta. Może to trwać do godziny. Należy uważać, by nie spalić karmelu.
Zachęcam do sprawdzenia przepisu na ciasto cytrynowo-makowe, udekorowanego kandyzowanymi cytrynami.
Smacznego!

Jedna myśl na temat “Kandyzowane cytrusy”