Hummus klasyczny z dodatkiem suszonych pomidorów.
Czas przygotowania: 30 minut (bez gotowania ciecierzycy)
Składniki
- 400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 3 duże łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 ząbek czosnku
- 10 suszonych pomidorów
- sok z 2 cytryn
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- woda (dla ulepszenia konsystencji)
Obrany czosnek blendujemy z sokiem z cytryny. Odstawiamy na około 10 minut.
Do blendera dodajemy pastę tahini, trochę wody (około 2 łyżek) i jeszcze raz wszystko blendujemy, do powstania jasnej i puszystej papki.
Dodajemy ciecierzycę, suszone pomidory, sól, kmin rzymski, oliwę z oliwek i blendujemy przez około 2 minuty. Dla uzyskania rzadszej konsystencji możemy dodać wodę według uznania.
Serwujemy z chlebem lub pitą.
