Khao pad (z tajskiego dosłownie ryż smażony), czyli u nas po prostu ryż po tajsku to przepis, który przywiozłam kilka lat temu z Tajlandii. Każdy taj jest wierny swojej wersji khao pad, którą uważa za najlepszą (tak jak u nas z pierogami), ale uważam, że ten domowy przepis, który dostałam od przyjaciółki z Tajlandii jest naprawdę pyszny! Ryż po tajsku jest potrawą idealną, gdy mamy na zbyciu resztki warzyw.
Składniki podane poniżej wystarczają na jedną porcję.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 100 g białego, ugotowanego i nieosolonego ryżu
- 2 jajka ekologiczne
- warzywa do ryżu – najlepiej cebula, papryka, pomidor, marchewka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1/4 limonki
- 1/2 łyżeczki ziaren sezamu
- 3-4 plastry ogórka
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta czarnego pieprzu
Sadzimy jedno jajko i odstawiamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy warzywa (oprócz pomidora) i smażymy aż zmiękną, około 5 minut.
Zmniejszamy ogień, dodajemy ryż i drugie jajko. Energicznie mieszamy, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Dodajemy pomidora, cukier, pieprz, sos sojowy i sos ostrygowy. Ponownie mieszamy.
Khao pad serwujemy z sadzonym jajkiem, limonką, plastrami ogórka i ziarnami sezamu.
