Dzisiaj prezentuję tort z białej czekolady. Normalnie nie odważyłabym się na tak ambity wypiek, ale jak trzeba coś świętować to na całego 🙂 W tym przepisie biała czekolada jest dodana tylko i wyłącznie do ciasta, a sam krem jest bardzo prosty w wykonaniu. Słodkość czekolady i kremu przełamują owoce – maliny i marakuje, ale można je zastąpić innymi, np. leśnymi, papają, figami, śliwkami lub też jakimkolwiek dżemem owocowym, dzięki czemu można się nim cieszyć o dowolnej porze roku. Tort z białej czekolady jest idealny na urodziny lub inne specjalne okazje.
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki
- 1 tabliczka białej czekolady (dobrej jakości lub specjalnej do wypieków)
- 150 g drobnego cukru
- 150 g masła
- 3 jajka ekologiczne
- 200 g mąki do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml śmietanki kremówki
- 30 g cukru pudru
- 4 marakuje
- 100 g malin
- jadalne kwiaty do dekoracji
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło i cukier miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy stopniowo ostudzoną białą czekoladę, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu aż wszystkie składniki zostaną dokładnie połączone. Masę dzielimy na pół i wylewamy do dwóch odpowiednio przygotowanych foremek.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
W międzyczasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem.

Na ostudzone ciasto wykładamy krem i część owoców i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto dekorujemy resztą kremu, owoców i jadalnymi kwiatami.
Smacznego!

